روز ایران: ولودیمیر زلنسکی که ساعاتی پیش وارد لندن شد در مراسمی با حضور سیاستمداران ارشد و نمایندگان مجالس عوام و اعیان انگلیس به کنایه گفت که کشورش برای رسیدن به آزادی به بال نیاز دارد. او در همین پیوند کلاه یکی از خلبانان اوکراینی را نشان داد که روی آن نوشته بود: ما آزادی داریم، برای محافظت از ما، به ما بال بدهید.
این درحالیست که انگلیس ارسال جنگنده به اوکراین را عملی نمیداند. سخنگوی «ریشی سوناک» نخست وزیر انگلیس چندی پیش در واکنش به درخواست اوکراین اعلام کرد که ارسال جنگنده برای کی یف عملی نیست.
وی در این باره گفت: جنگنده های انگلیس بسیار پچیده هستند و ماه ها زمان می برد تا بتوان پرواز با آن ها را آموخت. با توجه به این موضوع، معتقدیم که ارسال آن ها برای اوکراین عملی نیست.
با این حال زلنسکی گفت که در جریان دیدارش با پادشاه انگلیس این درخواست را مطرح خواهد کرد.
او در بخش دیگری از سخنانش به ضرورت مقابله با آنچه شیطان و نیروی شر نامید تاکید کرد و گفت این نیرو "ویران می کند و می کشد، تجاوز به راه میاندازد و زندگی مردم را در هم می شکند".
رئیس جمهوری اوکراین درباره بلوغ این نیروی شر هشدار داد و ابراز امیدواری کرد کییف و لندن بتوانند در کنار هم «علیه شرارت مقابله کنند». وی با بیان اینکه ادعا نمیکند جنگ اوکراین به پایان رسیده است، مدعی شد: اما این در قدرت ماست که با گفتار و عمل تضمین کنیم که جنبه روشن ذات بشری پیروز خواهد شد.
زلنسکی بیشتر سخنان خود را صرف تشکر از حمایت لندن از کشورش کرد و به طور ویژه از بوریس جانسون نخست وزیر اسبق انگلیس به دلیل آنچه اظهارات دلگرم کننده او در نخستین روزهای جنگ نامید تمجید کرد.
رئیس جمهوری اوکراین برای نخستین بار از آغاز جنگ در کشورش وارد انگلیس شده است. او قرار است با نخست وزیر و پادشاه انگلیس دیدار کند. دولت لندن همزمان با این سفر، تحریمهای جدیدی را علیه روسیه وضع و اعلام کرد که حمایت تسلیحاتی از اوکراین و برنامه آموزش نیروهای نظامی این کشور را توسعه میدهد.
جنگ در اوکراین در پی بیتوجهی غرب نسبت به نگرانیهای امنیتی مسکو و گسترش نیروهای ناتو تا نزدیکی مرزهای روسیه کلید خورد. ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه روز ۲۱ فوریه گذشته (دوم اسفندماه ۱۴۰۰) استقلال جمهوریهای خلق دونتسک و لوهانسک را در منطقه دونباس به رسمیت شناخت و سه روز بعد، عملیاتی نظامی که آن را "عملیات ویژه" خواند، علیه اوکراین آغاز کرد؛ به این ترتیب روابط پرتنش مسکو- کییف به رویارویی نظامی تغییر وضعیت داد.
رئیس جمهوری روسیه شهریور ماه گذشته برای انجام مذاکرات صلح با کییف اعلام آمادگی کرد و از اوکراین خواست خصومت را کنار بگذارد. اما ولودیمیر زلنسکی رئیس جمهوری اوکراین تحت تاثیر القائات مقامهای جنگطلب غرب عنوان کرد که زمانی آماده مذاکره است که رئیس جمهور دیگری در روسیه به قدرت برسد.
سخنگوی کرملین هم تصریح کرد که روسیه برای حل و فصل بحران اوکراین یک مسیر دیپلماتیک را ترجیح میدهد اما تسلیم فشارهای غرب نمیشود. "دیمیتری پسکوف" در سخنانی تصریح کرد: «عملیات نظامی ویژه ادامه دارد. با این اوصاف، رئیسجمهور پوتین برای مذاکرات آماده بوده، هست و خواهد بود. قطعا مسیر ترجیحی ما برای تامین منافعمان، یک دیپلماسی مسالمتآمیز است.»
ایرنا