کد خبر: ۱۲۵۰ |
۰۴ اسفند ۱۴۰۱ - ۱۶:۰۸
| |

چرا حمایت نظامی چین از روسیه، بازی را در اوکراین برمی‌گرداند؟

«آمریکا اخیراً اعلام کرد، چین "ارائه حمایت مرگبار" به روسیه در جنگ با اوکراین را در نظر دارد. پکن به سرعت این ادعا را رد کرد، اما کارشناسان می‌گویند اگر چین چنین حمایتی را به عمل آورد، می‌تواند بازی را در این درگیری یک ساله تغییر دهد.»

چرا حمایت نظامی چین از روسیه، بازی را در اوکراین برمی‌گرداند؟

روز ایران: خبرگزاری فرانسه در تحلیلی درباره ادعای اخیر آمریکا درباره احتمال روی آوردن چین به ارسال کمک‌های مرگبار به روسیه در جنگ اوکراین نوشته است: در اینجا چند سوال کلیدی در مورد ادعای واشنگتن و پیامدهای آن وجود دارد:

پشت این ادعای آمریکا چیست؟

از زمانی که تانک‌های ارتش روسیه از مرز اوکراین عبور کردند، چین به ولادیمیر پوتین پیشنهاد ارائه کمک دیپلماتیک و مالی ارائه کرده اما از دخالت نظامی آشکار یا ارسال محموله‌های تسلیحات مرگبار برای مسکو خودداری کرده است.

شرکت‌های تحت کنترل دولت چین پهپادهای غیرکشنده و دیگر تجهیزات را هم به روسیه و هم اوکراین فروخته‌اند. آمریکا ادعا کرده است، کره شمالی هم موشک و گلوله‌های توپخانه داده است.

واشنگتن اعتقاد دارد که ممکن است وضعیت در شرف تغییر باشد و آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا، روز یکشنبه نگرانی‌ها را علنی کرد.

او درباره چین گفت: بر مبنای اطلاعاتی که ما در اختیار داریم...آنها ارسال حمایت‌های مرگبار (به روسیه) را در نظر دارند.

بلینکن سند و مدرکی در حمایت از این ادعا مطرح نکرد و منتقدان نیز یک سری شکستهای اطلاعاتی آمریکا در گذشته را برجسته کرده‌اند اما این گفته‌ها در ادامه الگوی عمل واشنگتن در منتشر کردن اطلاعات حساس به منظور پیشگیری و از برنامه‌های جنگی روسیه و اخلال در آنها است.

ریچارد مک‌گریگور، یک کارشناس ارشد حوزه شرق آسیا در اندیشکده لووی در شهر سیدنی گفت: این حقیقت که بلینکن تصمیم به علنی کردن نگرانی‌هایش گرفته نشان می‌دهد، آمریکا یک سری اطلاعات قوی دارد.

پکن هیچ اظهارنظر مستقیمی درباره هیچ رایزنی در پشت درهای بسته مطرح نکرده اما واشنگتن را متهم به "اشاعه اطلاعات غلط" و "فرا فکندن تقصیر خود" کرده است.

چرا واشنگتن نگران است؟

روسیه در طول جنگ تلاش زیادی برای تجمیع پرسنل، مهمات و تسلیحات کافی برای غلبه بر مقاومت شدید اوکراین انجام داده و در این راستا ولادیمیر پوتین مجبور شده به فراخوان دسته جمعی خدمت سرباز، گروه‌های نیروهای مزدور و واردات روی بیاورد.

در همین حال، اوکراین توانسته نیروی جنگی عظیم روسی را متوقف کرده و حتی دست بالاتر را هم در بعضی جاها پیدا کند. اما برخی کارشناسان بر این باورند، جنگ به نقطه عطف رسیده و هر کدام از طرفها تقاضای دریافت منابع و چشم به کسب فتوحات تعیین کننده با نزدیکی پایان زمستان و شروع فصل بهار را دارند.

میک رایان، استراتژیست و ژنرال بازنشسته ارتش استرالیا به خبرگزاری فرانسه گفت، در این پس زمینه، موج ورود سلاح‌های چینی "تغییردهنده بازی" خواهد بود.

او خاطر نشان کرد: "این یک جنگ سیستم‌های صنعتی است. در حال حاضر غرب به روسیه برتری پیدا کرده است. اگر چین پا پیش بگذارد، هر مزیتی که اوکراین به دلیل ظرفیت صنعتی غرب پیدا کرده بود، فوراً از بین می‌رود."

وی افزود: مهمات چینی، چه شامل مهمات توپخانه باشد، چه مهمات دقیق یا سلاح‌های تهاجمی دوربردی که روسیه دارد به اتمام می‌رساند، زندگی را برای اوکراینی‌ها بسیار دشوار می‌کند.

چرا چین به جنگ اوکراین ورود پیدا کند؟

سونگ ژونگ‌پینگ، مفسر نظامی چینی تاکید کرد، چین تسلیحات ارسال نخواهد کرد، اما گفت که همکاری‌های سیاسی، تجاری و نظامی بین مسکو و پکن قبل از جنگ اوکراین عمیق‌تر شده و ادامه خواهند یافت.

وی خاطرنشان کرد: "چین به خواسته‌های آمریکا گوش نخواهد داد. چین همکاری‌ خود با روسیه را مطابق با اراده ملی خود و نگرانی‌های خودش در حوزه امنیت ملی تقویت خواهد کرد."

بسیاری از کارشناسان معتقدند بازی بزرگتری در کار است و جنگ اوکراین را به چشم یک درگیری نیابتی به سبک دوران جنگ سرد می‌بینند.

آلکسی موراویف، استاد مطالعات امنیتی و استراتژیک در دانشگاه کرتین در شهر پرث استرالیا گفت: جنگ در اوکراین موقعیت حساسی برای محیط امنیت بین‌الملل و نظم جهانی است.

تصمیم چین برای صادر کردن تسلیحات "گامی عظیم" خواهد بود که در بردارنده ریسک تحریم‌های غرب، خراب کردن پلهای باقی مانده با واشنگتن و از بین بردن روابط با اروپا است.

اما موراویف معتقد است، چشم انداز شکست روسیه در اوکراین دست کم برای پکن همانقدر نگران کننده است.

او اضافه کرد: اگر قرار باشد روسیه در اوکراین به لحاظ نظامی و سیاسی شکست بخورد، چین تنها باقی خواهد ماند. روسیه تنها ابرقدرتی است که از چین حمایت می‌کند.

او گفت که برعکس، پیروزی روسیه در اوکراین به معنای "وارد کردن شکستی استراتژیک به ایالات متحده" بوده و به تقویت روایت شی جینپینگ، رئیس جمهور چین مبنی بر رو به زوال بودن غرب کمک می‌کند -- ایده‌ای که به دلیل نمایش ضعیف روسیه در اوکراین آسیب دیده بود.

موراویف همچنین اظهار کرد که معتقد است چین ممکن است بین ریسک  و پاداش بندبازی کرده و تسلیحات را از طریق شرکت‌های تحت کنترل دولت، کره شمالی و یا برای گروه امنیتی واگنر بفرستد به جای اینکه مستقیما به نیروهای عادی ارتش روسیه ارسال کند.

او بیان کرد: "من فکر می کنم رویکرد آنها عمدتا مخفیانه خواهد بود."

 

ایسنا

ارسال نظرات
غیر قابل انتشار:۰
|
در انتظار بررسی:۰
|
انتشار یافته:۰