روز ایران:تسلیت گفتن درست و عرض تسلیت مناسب بسیار اهمیت دارد. تولد و مرگ هر کدام اتفاقاتی هستند که در چرخه زندگی هر فردی رخ میدهند و در هر جامعهای هم مراسم خاصی برای این دو رویداد مهم مرسوم است. در جامعه ما هم برای هر درگذشت و هم برای تولد آداب و رسومی خاص وجود دارد که ما در این مطلب در مورد تسلیت گفتن و عرض تسلیت برای درگذشت عزیزانمان مطالبی را گردآوری و منتشر کرده ایم.
متن مناسب برای تسلیت گفتن بنا به موقعیت شما نسبت به متوفی متفاوت است و باید در انتخاب اس ام اس برای تسلیت گفتن هم دقت لازم را داشته باشید. شاید متن اداری عرض تسلیت بنا به فوت همکار به کار شما بیاید و یا اگر عرض تسلیت به اقوام و فامیل را مد نظر دارید بهتر است از پیامهایی استفاده کنید که نشان دهنده صمیمیت اوج ناراحتی شما برای آنها و فرد از دست رفته باشد. اگر هم پیام تسلیت برای فوت جوان نیاز دارید باید از اشعار و متنهایی که سوزناک هستند بهره بگیرد. به هر حال عرض تسلیت یکی از مهمترین آداب در جامعه ما است که باید نسبت به آن حساسیت لازم را داشت.
متأسفانه تقریبا همهی مردم در مراحلی از زندگیشان اندوه و ناراحتی را تجربه میکنند. این اندوه ممکن است ناشی از فقدان یک عزیز، فروپاشی نهاد خانواده یا پیشامدهای ناگهانی دیگر در رویدادهای زندگی باشد. هنگامی که شخصی گرفتار چنین شرایطی شود به حمایت خانواده و دوستان خود نیاز خواهد داشت و از شما هم انتظار میرود که با او همدردی کنید. شما میتوانید در این شرایط سخت، با حرفها یا کارهایتان با او همدردی کنید و بدانید که توجه شما برای او قوت قلب خواهد بود.
کلا ما با تسلیت گفتن میخواهیم که دلسوزی و دلتنگیمون رو نشون بدیم. میتونید بگید؛ “چه خاطرات خوبی با … داشتیم”، ”چقدر دلم براش تنگ شده”. این نکته خیلی مهمه که هیچ مکالمهای مبنی بر احساس دل نگرانی و دلواپسی با شخص داغدار نباید داشته باشید. چون تو ذهن خودش یک عالمه نگرانی و دلواپسی داره لازم نیست شما یه بار دیگه براش تکرار کنید. همین که بهش این اطمینان رو میدید که شما ازش حمایت میکنید و میتونه به شما تکیه کنه و هر وقت که بخواد قابل دسترس هستید، کافیه. گفتن خاطرات برای بازماندگان متوفی خیلی آرامش بخشه پس اگر خاطراتی هم دارید بهتره که بازگو کنید.
برای تسلیت گفتن لزومی ندارد صبر کنید تا در مراسم آن متوفی شرکت کنید. بهتر است بعد از این که خبر فوت را دریافت کردید یک پیام تسلیت برای عزیزان ارسال کنید. اگر از مرگ متوفی زمان زیادی نگذشته است بهتر است به جای تماس تلفنی از پیامک استفاده کنید. ولی تماس تلفنی یکی از بهترین روش ها برای تسلیت گفتن است.
در مراسم حضور داشته باشید
به دوست خود بگویید که شما در کنار او هستید. مهمتر از آنچه شما می گویید این واقعیت است که شما تماس گرفته اید ، نوشتید یا حاضر شدید.
اشکالی ندارد اگر بپرسید ، "آیا کاری می توانم انجام دهم؟" اما حتی بهتر است چیزی خاص ارائه دهیم. چهارشنبه آینده شام منتظرت هستم. کمک عملی معمولاً مورد قدردانی قرار می گیرد ، زیرا افرادی که غصه می خورند می توانند در انجام کارهای روزمره غرق شوند. پیشنهاد کنید که به خرید بروید ، بچه ها را به تمرینات ورزشی بیاورید ، در مراسم تشییع جنازه کمک کنید یا کارت تشکر بنویسید.
صادق باش
اشکالی ندارد که به دوست خود بگویید ، "من نمی دانم چه بگویم ، اما می خواهم شما بدانید که من شما را دوست دارم." همچنین بد نیست که از نام شخص به جای "مرده" یاد کنید. این به دوست شما کمک می کند تا بداند شما مایل هستید در مورد آنچه اتفاق افتاده صریح و صادقانه صحبت کنید.
شنونده خوبی باشید
از ارائه مشاوره خودداری کنید. در عوض ، به آنچه دوستتان نیاز دارد گوش دهید. "این برای شما چگونه است؟" ، "امروز چطورید؟" ، "می خواهید در مورد آنچه می گذرانید بدانم؟" برخی از راه های شروع گوش دادن است.
پذیرا باشید
بسیاری از احساسات پیچیده هنگام مرگ شخص بوجود می آیند. همه آنها غم نیستند. عصبانیت ، آسودگی خاطر ، سبک بودن ، ناامیدی و ترس نیز واکنش های رایج هستند. هیچ راه درست یا غلطی برای غصه خوردن وجود ندارد. طیف کاملی از احساسات را که دوست شما ابراز می کند بپذیرید.
گاهی برای تسلیت گفتن ساکت باش
اگر نمی دانید چه بگویید ، چیزی نگویید. بی صدا نشستن اشکالی ندارد. نیازی نیست از روشهای مختلف برای تسلیت گفتن استفاده کنید. فقط حضور شما در حالی که دوست شما غمگین است فوق العاده مفید و ارزشمند است. فرهنگ ما به ما می آموزد که "چیزها را اصلاح کنیم" ، اما غم و اندوه چیزی نیست که باید رفع شود. غم و اندوه باید تجربه شود ، و حمایت کردن بهترین کاری است که می توانید انجام دهید.
قبلا هم گفتیم که شخصی که داغداره خیلی احساسه و روحیه حساسی داره، یک صحبت نادرست ممکنه خیلی اون رو ناراحت کنه و به قول معروف از کوره در بره. پس باید خیلی تو جملاتی که برای تسلیت میگین دقت کنید. شما باید از عشق و همدردی براش بگید و اعتراف کنید که این شرایط واقعا سخته.
به طور کلی سه قانون برای اینگه موقع تسلیت چه چیزایی نگیم وجود داره؛
۱. هنگام تسلیت گفتن مرگ متوفی رو انکار نکنید. “باور نمیکنم مرده باشه”، “اون نمرده”، “اون میون ماست”
۲. انکار نکنید که فرد داغدیده شرایط سختی داره. “تو که خدارو شکر سن و سالی ازت گذشته من بچگیم بابام رو از دست دادم. ”
۳. این که این مرگ نمیتونه زندگی نزدیکانش رو تحت تاثیر قرار بده. “چیزی نیست، بالاخره همه میمیرن، باید با این مساله کنار بیای، چند وقت دیگه یادت میره”
«درک میکنم که چه احساسی داری»
اگر چه گفتن این جمله به نظر نهایت احساس همدردیه، ولی در خیلی از موارد دقیقا نتیجهی بر عکس داره. هر کسی وقتی عزیزی رو از دست میده حال و هوای خودش رو داره، شاید اصلا حسش و سبک عزاداریش متفاوت و مختص خودش باشه. شما باید تشوقیقش کنید که هر جور راحته عزاداری کنه یکی بلند بلند گریه میکنه، یکی حرفی نمیزنه و غیره. یه راه خوب برای همدردی هم اینه که بهش بگید؛ اگر دوست داشتی، هر زمانی که حسش رو داری بیا با هم صحبت کنیم، هر وقت تو بگی من آماده شنیدن حرفات هستم.
«جای اون الان بهتره»
بجز موردهایی که با شناخت قبلی که دارید مطمئنید، شخصی که فوت شده به زندگی تو دنیای دیگه اعتقاد داشته، گفتن این جمله میتونه اهانت آمیز و ناراحت کننده باشه. حتی گاهی اوقات توهین به عقیادشون محسوب میشه.
«چطوری؟ حالت خوبه؟ چه خبر؟ چی کار میکنی؟»
برای همه اونهایی که که تجربه مرگ عزیزی رو دارن جواب این سوالها “خوب نیستم”. شاید کسی که این سوالها رو میپرسه فقط خواسته از حال داغدیده با خبر بشه، ولی جواب دادن به همین سوالات به ظاهر عادی میتونه براش سخت باشه و مجبور بشه از رو ناچاری جواب بده.
«دیگه میتونی به زندگیت برسی»
این جمله به خصوص زمانی که فرد فوت شده یه مدت طولانی تو بستر بیماری بوده و بیماری دردناکی رو تحمل میکرده به کار برده میشه. واقعا شنیدن این جور جملات برای کسی که عزیزش رو از دست داده خیلی ناراحت کننده است. باید با مهیا کردن زمان و مکانی که برای عزاداری داره ازش حمایت کنیم.
«من نمیدونم اگر جای تو بودم و عزیزم مرده بود چیکار میکردم»
شاید این جمله درست باشه، ولی مطرح کردنش تو این شرایط هیچ اثری برای آرامش شخص سوگوار نداره. با این جور صحبتها بیشتر احساس تنهایی میکنه.
«حداقل خودش عذاب نکشید»
«مرگش سریع و بدون درد بود»
«خوبه بالاخره یه فرصتی برای خداحافظی باهاش داشتید»
«راحت شد»
«همون بهتر که رفت»
مرگ عزیز خیلی سخته، فرقی نمیکنه که چه جوری فوت شده باشه. هیچ وقت نمیتونید خودتون رو جای نزدیکانش بگذارید. شاید شما بخواید نیمه پر لیوان و از نقطه مثبت این قضیه رو یاد آوری کنید، ولی شخص سوگوار تو شرایطی نیست که منطقی به این موضوع نگاه کنه و نیاز به زمان برای عزاداری داره.
«نگران نباش، خیلی زود حال تو هم بهتر میشه»
شما با این حرفتون قصد کمک به شخص داغدیده رو دارید، در حالی که اون نیاز به زمان برای گذروندن این مرحله داره. یادتون باشه به هیچ وجه نباید با این جور صحبتها اون رو تحت فشار برای غلبه بر احساساتش قرار بدیم.
۱. هر هفته با او احوالپرسی کنید
برای همدردی با دوست تان او را به نوشیدن قهوه دعوت کنید.
وقتی کسی در شرایط سختی مانند فوت عزیزان یا از دست دادن شغلش قرار میگیرد معمولا بهطور مقطعی از حمایت اطرافیان برخوردار میشود؛ ولی یک بار تسلیت گفتن و فراموش کردن آن قطعا کمک زیادی به فرد نمی کند. معمولا به مرور زمان مردم مساله را فراموش میکنند و به زندگیشان ادامه میدهند و او را با حالی پریشان رها میکنند تا به تنهایی با مشکلات مواجه شود. شما باید هر هفته با شخص مورد نظرتان تماس بگیرید تا مطمئن شوید بهخوبی در حال کنار آمدن با شرایط است.
* لازم نیست یکدیگر را در موقعیتهای آزاردهنده قرار بدهید. میتوانید خیلی ساده او را به نوشیدن قهوه دعوت کنید و با سؤالاتی مانند «این هفته چی کار میکنی؟» جویای حالش شوید.
۲. شنوندهی خوبی باشید
در ابتدا افراد به این فکر می کنند که چگونه تسلیت بگوییم? اما یک بار تسلیت گفتن و چند ساعتی را در کنار او بودن کافی نیست. شاید دوستتان نیاز داشته باشد دربارهی احساسی که دارد صحبت کند. به او نشان بدهید برای شنیدن حاضرید و توجهتان کاملا مختص اوست؛ گوشی موبایل و امثال آن را کنار بگذارید، تلویزیون را خاموش کنید و هر چیزی که حواستان را پرت میکند، دور کنید. تماس چشمی برقرار کنید، سر تکان بدهید و با واژههایی مانند عجب، که اینطور و … در موقعیتهای مناسب نشان بدهید که در حال گوش دادن به حرفهایش هستید. قضاوت نکنید و دربارهی پاسخی که باید بدهید، یا کاری که فکر میکنید باید انجام میداد یا باید انجام بدهد فکر نکنید. اجازه بدهید صحبت کند و صحبتش را قطع نکنید.
۳. قضاوت نکنید
مردم معمولا کسانی را که در مدت زمان معینی خودشان را از شرایط سختی مانند رابطهی خشونتآمیز خارج نمیکنند یا با واقعهی اندوهباری مانند فوت یکی از اعضای خانواده کنار نمیآیند بهسختی قضاوت میکنند. بهیاد داشته باشید مدت زمان مورد نیاز جهت کنار آمدن با مشکلات برای همه یکسان نیست و شما در جایگاهی نیستید که تصمیم بگیرید افراد کی و چگونه باید وارد مراحل بعدی زندگیشان شوند. در برابر کسی که با او همدردی میکنید دلسوز و مهربان باشید و دربارهی نحوهی کنار آمدن او با شرایط، قضاوت را کنار بگذارید.
* منظور این نیست که باید از همهی رفتارهای ناشایست او چشمپوشی کنید. هرگاه رابطه برایتان ناسالم شد، شما آزاد هستید ارتباطتان را قطع کنید.
۴. برای کمک در دسترس باشید
در کنار احوالپرسیهای مداوم، باید به دوستتان نشان بدهید هرگاه نیاز داشت به کسی تکیه کند میتواند روی شما حساب کند. به تماسها، پیامها و ایمیلهای او پاسخ بدهید و برای کمک کردن به او در کارهای سخت یا کارهای روزمره راغب باشید. اگر کار پُرزحمتی مانند تغییر دکوراسیون اتاق بعد از فوت همسر در پیش دارد، برای کمک کردن به او داوطلب شوید.
برای تسلیت گفتن به کسی که فردی از اعضای خانواده خود را از دست داده است می توانید از این پیام های تسلیت استفاده کنید
آیا شما در نوشتن پیام تسلیت به همکار خود گیر کرده اید؟ راهنماهای ما را در مورد چگونگی نوشتن پیام تسلیت به همکار مشتری یا رئیس بخوانید و این ایده ها را امتحان کنید:
آوردن خاطرات خوب ، ارائه کمک و تأیید مجدد دوستی همه از عناصر مهم یادداشت تسلیت هستند. اگر به متن هایی برای تسلیت گفتن به دوستان خود نیاز دارید از این پیام های تسلیت ایده بگیرید.
اگر جملههای خیلی سنگین برای عرض تسلیت به ذهنتون نرسید. نگران نباشید. روش های مختلفی برای تسلیت گفتن وجود داره ، یک اصطلاح کلیشه ای، مختصر و مفید همیشه واسه تسلیت گفتن وجود داره که میتونید ازش استفاده کنید:
“بابت از دست دادن … خیلی متاسفم”
اگر با کسی صمیمی هستید به اطمینان دهید که به فکرش هستید : «به تو فکر میکنم»
اینکه شخص داغدار بدونه یکی تو این حال و هوای بدی که داره تو فکرشه و نگرانشه، بهش کمک میکنه که کمتر احساس تنهایی کنه.
«تحمل این شرایط خیلی سخته»
«… یه انسان خیلی شریف/پاک/بزرگوار و …بود»
اقرار کردن به درد و رنج میتونه باعث آرامش شخص داغدیده بشه. وقتی آدما عزیزی رو از دست میدن شدیدا احساس تنهایی میکنن. اینکه شما اعلام میکنید که شرایط سختی که داره رو میدونید، کمتراحساس تنهایی میکنه.
«دوست دارم»
این جمله همه جا معجزه میکنه. اگر به فردی که داغداره یاد آوری کنید که دوستش دارید، خیلی میتونه کمک کننده باشه. البته این رو هم بگم که از نظر نسبتی شما باید بهش اونقدرنزدیک باشید که بتونید این جمله رو بکار ببرید. جمله “دوست دارم” باعث میشه دلشون قرصتر بشه که یکی با دلشون یاره، احساس تنهایی نکنن و آرامش بیشتری داشته باشن.
«هر زمانی که میتونی، خلوت کنیم و یه خورده بیشتر در مورد … حرف بزنیم»
اگر شخصی که فوت شده رو خیلی نمیشناسید. اینکه به نزدیکانش پیشنهاد بدید در مورد عزیز از دست رفتشون صحبت کنن خیلی میتونه از لحاظ روحی کمکشون کنه. در واقع حس مورد توجه قرار گرفتن میتونه از فشاری که بهشون وارد میشه کم کنه و بهشون اطلاع میده که شما در کنارشون هستید و ازشون حمایت میکنید.
نحوه تسلیت گفتن به کودکان متفاوت با بزرگسالان است. کودکان غالباً در زمان غم و اندوه فراموش می شوند. از آنجا که آنها غم و اندوه را غالباً متفاوت از بزرگسالان ابراز می کنند ، یافتن راه هایی برای گفتگو با کودکان در مورد مرگ حتی دشوارتر است.
سن بر نحوه درک و پاسخ کودک به مرگ تأثیر می گذارد. کودکان خردسال ممکن است درک نکنند که مرگ چیست ، یا دائمی است. آنها ممکن است عصبانی رفتار کنند ، مایل به تنها بودن نباشند و یا در رشد خود عقب نشینی کنند (به عنوان مثال دوباره شروع به خیس کردن تخت کنند). بدون وجود واژه هایی برای بیان احساس آنها ، کودکان خردسال ممکن است غم و اندوه خود را از طریق رفتارها انجام دهند.
کودکان در سنین مدرسه اغلب هنگام مرگ یکی از عزیزانشان ترس دارند. آنها ممکن است فکر کنند مرگ تقصیر آنها بوده است ، یا اینکه می توانستند جلوی آن را بگیرند. غیر معمول نیست که کودکان بسیار خوب ، یا بسیار بد رفتار می کنند و بین این دو تناوب می کنند.
نوجوانان قادر به درک مرگ هستند و در مورد عواقب آن فکر می کنند. آنها ممکن است کنار بروند ، یا بخواهند به جای خانواده با دوستانشان وقت بگذارند. آنها ممکن است رفتار پرخطر را شروع کنند.
کودکان بیش از آنچه فکر می کنید آگاهی دارند. و آنچه را که مستقیماً از شما نمی شنوند ، از راه های دیگر می فهمند. وقتی با کودکان درباره مرگ صحبت می کنید صادق باشید. از زبان ساده استفاده کنید و مرتباً اعلام حضور کنید تا ببینید چه چیزی را می فهمند.
برای کودکان مهم است که احساس امنیت کنند ، و مجاز به پرسیدن هرگونه سوال هستند. آنها ممکن است همان سوال را بارها و بارها بپرسند. این طبیعی است و نیاز به اطمینان خاطر را نشان می دهد.
کودکان در هر سنی در هنگام تراژدی به اطمینان خاطر احتیاج دارند که باعث می شود کودکان احساس امنیت کنند. برنامه های معمول را آشنا نگه دارید و تا آنجا که ممکن است تغییرات کمی ایجاد کنید.
غم و اندوه بچه ها متفاوت از بزرگسالان است. آنها ممکن است به سرعت از صحبت کردن در مورد یک مرگ به بازی در بیرون روی بیاورند. ممکن است در ابتدا زیاد در مورد آن صحبت نکنند ، اما اغلب ماه ها بعد آن را مطرح می کنند. بچه ها ممکن است راحت نباشند که مستقیماً در مورد مرگ صحبت کنند ، اما ممکن است آن را از طریق بازی یا نقاشی بازی کنند.