روز ایران: چای پررنگ حاصل نگهداری بیش از حد چای سیاه در آب جوش است. چای سیاه و انواع چای ها از گیاهی بنام کاملیا سیننتیس (Camellia sinensis) به عمل می آید. چای سیاه از ریختن برگ های این گیاه معطر در آب نزدیک به جوش بدست می آید که معمولا بین دو تا سه دقیقه در آن حالت میماند و رنگ آب را قهوه ای می کند اگر زمان آماده شدن چای بیش از شش دقیقه طول بکشد چای پررنگ میشود و رنگ آن سیاه میشود.
چای گیاهی همیشه سبز است که بیشتر در شرق آسیا اسفاده میشود و در شمال ایران نیز چای کاشت و برداشت چای مرسوم است. چای نه تنها در ایران محبوبیت زیادی دارد بلکه در دنیا نیز استقبال زیادی از چای میشود به طوری که دومین نوشیدنی محبوب و پر استفاده در دنیا چای است. مطالعات دانشمندان نشان میدهد که چای فواید زیادی دارد اما آیا از خودمان پرسیدیم که چای چه مضراتی دارد؟ نوشیدن چای پررنگ چه مضراتی دارد؟چای پررنگ یا کمرنگ؟
روز ایران در این مقاله سعی دارد فواید و مضرات چای پررنگ بر سلامتی را به شما عزیزان بگوید پس تا انتهای این مقاله همراه ما باشید.
چای حاوی میزان بالای کافئین است هرچه چای مصرفی پررنگتر یا به اصطلاح غلیظتر باشد، میزان کافئین دریافتی بیشتر میشود.
یک ماده شیمیایی خوراکی است که در دو فرم طبیعی و سنتتیک (مصنوعی) یافت میشود. فرم طبیعی کافئین در بسیاری از گیاهان از جمله قهوه، دانههای کاکائو و برگهای چای وجود دارد و فرم مصنوعی آن در نوشیدنیها و نوشابههای انرژیزا یافت میشود.
کافئین، مُدر یا ادرارآور است، در نتیجه یکی از عوارض کافئین اتلاف آب بدن و یبوست می شود.
کارشناسان کافئین را موجب افزایش ضربان قلب و فشار خون میدانند و بر این باورند که نوشیدن چای پررنگ باعث سوزش در ناحیه قفسه سینه و قلب فرد میشود.
همچنین کافئین با جذب آهن غذا تداخل دارد و یکی از دلایل کم خونی به شمار میرود. چای مصرفی هرچه پررنگتر باشد، شدت این تداخل بیشتر میشود به عبارتی مصرف چای پررنگ باعث کمبود آهن در بدن میشود.
کارشناسان توصیه می کنند افرادی که مبتلا به کمخونی ناشی از فقر آهن هستند، نوشیدن چای پررنگ را ترک کرده و یا مصرف آن را به حداقل یک ساعت قبل یا بعد از غذای حاوی منابع آهن موکول کنند.
کافئین سطح هوشیاری را بالا میبرد. نوشیدن چای پررنگ بدلیل داشتن کافئین بالا لذت بخش است و اگر روز سختی دارید به بالا رفتن میزان هوشیاری شما کمک زیادی میکند اما مصرف چای پررنگ در شب باعث افزایش بی قراری و بی خوابی میشود که در دراز مدت باعث اضطراب در فرد میشود به همین دلیل سعی کنید قبل و بعد از غذا و در شب از نوشیدن چای پررنگ امتناع کنید.
چای پررنگ حس خوبی به افراد در نوشیدن چای میدهد و افراد طعم واقعی چای را بهتر حس میکنند ولی چای در حالت عادی هیچ عطر و بویی ندارند و این فرآیند خشک کردن و اکسیداسیون است که در هنگام استفاده از محصول به آن طعم و بو میدهد.
نه فقط چای پررنگ بلکه همه دمنوش ها و گیاه ها بدون برنامه ریزی درست در استفاده و کنترل مصرف عوارض مخربی بر بدن خواهند داشت.
در تحقیقات پزشکی به اثبات رسیده که مصرف به کنترل شده چای به درمان قندخون و فشارخون بالا، چاقی شدید و کارکرد بهتر کبد کمک میکنه. همچنین خاصیت آنتیاکسیدانی اون باعث عدم بروز سرطان میشه. این محصول خاصیت ضداسترس و افسردگی داره و تنشها و سختی های روزمره رو از افراد دور میکنه. به طوری که همین موارد باعث شده طرفداران زیادی به این نوشیدنی علاقه مند بشن و نوشیدن این محصول طبیعی برای سلامتی توصیه شده. ضمن اینکه ذکر این نکته الزامیه که علم نوین و طب سنتی استفاده از چای پررنگ رو تا حدودی صلاح نمیدونن و به دیگران اون رو پیشنهاد نمیدن.
چای پررنگ بدلیل کافئین بالا باعث تپش قلب و اظطراب و بدخوابی و عصبی بودن در دراز مدت باعث انسداد عروق و حملات قلبی و کاهش پتاسیم و آهن در خون میشود همچنین افرادی که دارای کمبود آهن خون و بیماری قلبی و فشار خون نا متعادل هستند نباید چای پررنگ مصرف کنند.
نوشیدن چای متعادل با رنگ مناسب باعث جلوگیری از فشار بر سرخرگ ها و جلوگیری از انسداد عروق میشود و میزان تعریق و سوخت و ساز بدن را افزایش میدهد که همین امر موجب افزایش سطح سلامت قلب میشود.
چای پررنگ بدلیل کافئین بالا برای زنان باردار اصلا توصیه نمیشود زیرا مصرف چای باید برای آنها زیر 200 میلیگرم روزانه باشد این یعنی سه تا پنج فنجان چای روزانه با غلظت متعادل. شواهد نشان میدهد مصرف زیاد کافئین ممکن است با وزن کم جنین در هنگام تولد و افزایش خطر سقط جنین همراه باشد.
به طور کلی چای برای نوشیدن بی خطر است اما اگر هرروز و دائما چای پررنگ بنوشید و در حال استفاده از داروهایی مثل آلبوترول، کلوزاپین و متاپروترنول باشید باعث خطر مسمومیت ناشی از استفاده از چای پررنگ میشوید. همچنین ممکن است کاهش اثربخشی داروهایی مانند کاربامازپین، والپروات، پنتوباربیتال و فنوباربیتال را مشاهده کنید. در همه این موارد مقصر کافئین بالای چای پررنگ است. اگر چای پررنگ بخشی از زندگی شماست و کنار گذاشتن آن برای شما دشوار است حتما با پزشک خود مشورت داشته باشید.
مثل هر گیاهی که امروزه کشت میشود برگ های چای هم از خاک یا عوامل دیگر سموم مختلفی در خود جذب کرده اند.دانشمندان سطوح مختلف سم را درون انواع چای کشف کرده اند. به عنوان مثال یک مطالعه در مقاله سم شناسی نشان میدهد که از آزمایش 30 چای (مثل انواع چای سیاه و چای سبز و سفید و اولانگ) همه آنها دارای سرب بودندو همچنین با غلظت بیشتر و پررنگ تر شدن چای سطح سرب افزایش پیدا کرد البته مقدار آن کم بود ولی به حدی بود که برای دوران بارداری و شیردهی غیر ایمن تلقی شود. حدود 20 درصد چای های مورد آزمایش شده دارای سطح آلومینیوم بالاتر از حد معمول بود که با پررنگ تر شدن چای سطح آن افزایش پیدا میکرد. اگر شما مدام درحال نوشیدن چای هستید حتما سطح سموم بدن خود را به طور منظم با چکاپ کردن زیر نظر داشته باشید و حواستان به عامل های دیگر بر سموم بدن مثل مکمل های غذایی و آب آلوده باشد.
چای پررنگ عوارض خیلی بیشتری از چای معمولی بر دندان ها دارد. هیچ مطالعه ای هنوز اثبات نکرده که چای میتواند باعث خرابی دندان ها شود و برای دندان ها خطر جدی ندارد ولی موجب فرسایش و تغییر رنگ آن میشود. چای بدلیل داشتن ماده ای به نام تانن دندان های شما را لکه دارد میکند و این در چای پررنگ بیشتر به چشم میخورد. تانن ها موادی به رنگ زرد یا قهوه ای هستند که وظیفه رنگ دهی به چای را دارند. برای جلوگیری از آن بعد از نوشیدن چای دهان و دندان خود را بشویید.
چای پررنگ را به تنهایی مصرف نکنید. کلسیم ماده ای است که به سلامت استخوان ها و به خصوص مینای دندان کمک زیادی میکند پس حتما سعی کنید از ادویه های مقوی که دارای کلسیم هستند در چای خود استفاده کنید. ادویه هایی مثل زیره، زنجبیل، دارچین و زعفران از بهترین ادویه ها برای استفاده در کنار چای پررنگ میباشند که برخی از آنها عطر و بوی دلنشینی و حس بهتری به شما در هنگام استفاده میدهند.
چای پررنگ در همه جای دنیا مورد استفاده قرار میگیرد. با اینکه نوشیدن آن توصیه نمیشود ولی اگر روزی قصد سفر به کشور های دیگر را داشتید و میخواستید چای پررنگ سفارش دهید ما این را برای شما آسان تر میکنیم. در ادامه معانی چای پررنگ در چند کشور را به شما خواهیم گفت پس با ما همراه باشید.
"چای پررنگ" در عربی میشود "شاي غامق"
"این چای خیلی پررنگ است" در عربی میشود "هذا الشاي قوي جدا"
در آخر باید بگوییم که در کل چای پرنگ برای تجربه کوتاه مدت و با فاصله طولانی ضرر جدی برای بدن ندارد ولی سعی کنید از مصرف چای به طور به خصوص چای پررنگ بیش از حد مجاز روزانه که 2 تا 5 استکان میباشد پرهیز کنید تا با عوارض آن رو به رو نشوید. روز ایران در این مقاله سعی کرده تا از بهترین و معتبر ترین منابع دنیا مطالب به روز و مورد تایید را جمع آوری و به شما ارائه دهد.
منبع: healthline