روز ایران: علیرغم اینکه اکثر ما آشپزی کرمانشاه را با غذاهایی مثل دنده کباب و یا خورشت خلال میشناسیم، اما باید گفت که سیب پلو (سیبزمینی پلو) کرمانشاهی از جمله غذاهای پرطرفداریست که علاوه بر خوشمزگی طرز تهیه بسیار سادهای هم دارد. در غرب کشور سیب پلو کرمانشاهی را به روشهای مختلفی طبخ میکنند. سیب پلو کرمانشاهی یکی از انواع پلو به اصطلاح قاطی و مخلوط است که هم با گوشت چرخکرده و هم با مرغ پخته میشود و گاهی هم به همراه تنماهی سرو میشود. در این مطلب طرز تهیه سیب پلو کرمانشاهی به روش طبخ با گوشت و مرغ را به شما آموزش میدهیم.
* برنج: ۳ لیوان فرانسوی دستهدار
* سیب زمینی: ۴ عدد متوسط
* شوید خشک: ۴ قاشق غذاخوری
* پیاز داغ: ۳ قاشق غذاخوری
* زردچوبه: یک قاشق مرباخوری
* نمک: به میزان لازم
* گوشت (گوشت قرمز یا گوشت مرغ): به میزان لازم
مرحله اول: برای تهیه این پلو خوشمزه و اصیل ابتدا برنج را پس اینکه شستید در آب خیسانده و نمک بزنید و کنار بگذارید تا به مدت حداقل نیم ساعت در آب خیس بخورد. سیب زمینیها را پوست کنده و به صورت مکعب مربعهای کوچک درآورید. میتوانید برای اینکه سیب زمینیها سیاه نشوند و با عجله و نگرانی از خشک و سیاه شدن آنها به آشپزی ادامه ندهید، آنها را هم در یک ظرف آب بریزید.
مرحله دوم: مرحله بعدی پرکردن آب در قابلمه برای پخت برنج است. سعی کنید قابلمهای انتخاب کنید که معادل ۵ تا ۶ پیمانه برنج در آن جا بگیرد. پس از جوش آمدن آب در قابلمه، برنج را در آن بریزید و اجازه دهید تا برنج به مدت سه تا چهار دقیقه بجوشد. یک دقیقه مانده تا برنج را آبکش کنید، آب سیب زمینی را خالی کرده و سیب زمینی را به برنج اضافه کنید.
مرحله سوم: بعد از یک دقیقه برنج و سیب زمینی را آبکش کنید. نمک برنج را اندازه کنید و در قابلمه روغن بریزید و برنج را با کفگیر داخل قابلمه بریزید. توجه داشته باشید که زمان ریختن هر کفگیر به داخل قابلمه مقداری شوید روی برنج بپاشید.
کمی زردچوبه و پیاز داغ را که از قبل آماده کردهاید هم لابهلای برنج همراه با شوید به آن اضافه کنید. حالا میتوانید زیر شعله قابلمه را کم کرده و بگذارید تا برنج دم بکشد.
کته بهجای آبکش!
شما میتوانید این غذا را به صورت کته هم آماده کنید. برای این منظور سیب زمینی نگینی شده را با کمی نمک و زردچوبه تفت میدهیم، پس از آن برنج را با شوید، به اندازه یک بند انگشت آب روی آن بر روی شعله قرار داده و درب قابلمه را میگذاریم.
پس از تبخیر شدن آب برنج، سیب زمینی نگینی شده را به آن اضافه کرده و در قابلمه را میگذاریم تا برنج ما دم کشیده و آماده سرو شود.
برای تهیه و سرو سیب پلو با مرغ، تکههای مرغ را با روغن محلی یا کره و زعفران سرخ کرده تا مرغها تقریبا به رنگ طلایی درآیند. بعد از این مرحله یک عدد پیاز متوسط را رنده کرده و کمی نمک و فلفل با مقداری کمی آب به آن اضافه میکنیم.
شعله گاز را متوسط میکنیم تا مرغ آرام آرام بپزد. بعد از بیست دقیقه به آن یک قاشق آبلیمو و کمی زعفران اضافه میکنیم. حالا مرغ ما آماده است تا در دیس غذا کنار سیب پلو قرار بگیرد.
ابتدا یک عدد پیاز متوسط را رنده کرده و در روغن تفت میدهیم تا رنگ آن طلایی شود، در مرحله بعد معادل ۳۰۰ تا ۴۰۰ گرم گوشت چرخ کرده را به همراه نمک و زردچوبه به پیاز اضافه میکنیم، گوشت چرخکرده را تفت داده تا رنگش تغییر کند، سپس رب گوجهفرنگی را به آن افزوده و مخلوط میکنیم.
حالا گوشت چرخ کرده ما آماده است. میتوانیم گوشت چرخ کرده به همراه شوید لابهلای برنج ریخته و بگذاریم تا برنج دم بکشد و یا اینکه جداگانه در تزیین کنار برنج از آن استفاده کنیم.
سیب پلو کرمانشاهی از غذاهای سنتی کرمانشاه است که به دلیل خوشمزگی و طعم شگفتانگیز شوید گاهی حتی بدون گوشت و با کشمش، پیازداغ، خرما هم سرو میشود. برخی علاوه بر شوید از سبزی شنبلیله هم استفاده میکنند. حتی برخی به جای گوشت قرمز و یا مرغ، این غذا را با تن ماهی و سالاد شیرازی هم سرو میکنند.
منبع: مجله کوروش